Regnvatten…

Under våren 2011 var jag, Simon Wingård, tillsammans med min fru, Sanna Wingård, på Nkinga Mission hospital för att hjälpa till med det vi kan. Som många andras Afrikaresor blir de sällan som man tänkt sig, så också i vårat fall. När vi åkte från Sverige hade vi ingen tanke på att komma till Nkinga men så blev det ändå genom flera tillfälligheter, och det är vi glada för nu när vi vet hur resan blev!

Min fru Sanna är utbildad socionom och jobbar som sjukhuskurator hemma i Sverige. Här på Nkinga har hon framför allt varit på barnavdelningen och underhållit barn som är inlagda, eftersom de inte har någon lekterapi alls för barnen på sjukhuset. Det har det varit mycket uppskattat, hon har gjort allt från att blåsa såpbubblor, rita till att ha räkneövningar med de lite större barnen.

Jag tog min examen från Chalmers tekniska högskola för några år sedan och har sedan dess jobbat som byggkonsult i Uddevalla. Här på Nkinga har jag framför allt jobbat med Joram Malingumu som är tekniskt ansvarig här på Nkinga. De planerar att göra en större renovering av sjukhuset, bygga en ortopedisk avdelning, och lösa problemet med vattenbristen som blir allt mer påtaglig för dem här när vattnet är avstängt större delar av dagen. Det är framför allt problemet med vattnet jag arbetat med. De förbrukar varje dag 96 000 (96 m3)liter vatten på Nkinga sjukhus, personalbostäder, sjuksköterska-, labb- och English medium school. Det första jag gjorde var att besiktiga hela vattensystemet, alla vattenspolade toaletter och vattenkranar. Det visade sig att ca 35 % av all vattenförbrukningen är genom läckage. Dessutom används ingen av de regnvattentankar som finns på gaveln av avdelningarna eftersom de också läcker. Alltså mycket vatten går till spillo. Vi började titta på hur man kan samla allt regnvatten från taken på sjukhuset till en stor regnvattentank nere i hörnet av sjukhustomten. Det finns tillräckligt med takytor för att samla vatten så att hela sjukhuset kan klara hela året med att endast använda regnvatten i kranarna, istället för borrhålsvattnet som är rikt på kalk, salt och mineraler.

Jag har lämnat en rapport till dem här som de kan ha som underlag för framtida planering och för att andra som kommer hit skall kunna ta del av vad jag har gjort och vad jag kom fram till. I rapporten har jag föreslagit vattenbesparande åtgärder, bland annat kranar med dödmans-grepp, att de inför regelbunden besiktning av vattensystemet, installerar vattenmätare på de olika skolorna och personalbostäder och att se efter andra lösningar till de befintliga vattenspolade toaletterna på Nkinga. Det sistnämnda angående vattenspolade toaletter har jag varit i kontakt med Chalmers tekniska högskola för att höra om det finns något intresse av att Chalmerselever att göra sina examensarbeten på Nkinga, de visade stort intresse för detta. Dessa examensarbeten kommer då att handla om att ta fram en modell av toaletter till sjukhuset som inte kräver vatten, eller mycket lite vatten, och som är luktfria och kan byggas av Tanzanianer med material som de själva kan få tag på. Om allt går som planerat kommer dessa examensarbeten starta i början av nästa år.

En önskan från sjukhusets sida var också att jag skulle göra 3-D modeller över hela sjukhusområdet samt 3-D modell över de planerade nya byggnaderna. Det var ett arbete som tog sin tid, men det blev klart! I slutet av sommaren kommer denna modell att laddas upp på Google Earth så den som har intresse kan ladda ner Google Earth(om ni inte redan har det), söka er fram till Nkinga och sedan titta närmare på sjukhuset i 3-D.

Det har varit en intensiv men rolig och spännande tid på Nkinga för oss, vi har fått många nya vänner och hoppas att vi har kunnat hjälpa till lite i alla fall.

Simon Wingård
2011-05-18

Tvillingmamman från Igoweko.

Måste bara berätta om den tappra kvinna som jag träffade häromdagen. Hon bor ca 4 mil från Nkinga i Igoweko. Detta var hennes 8:e graviditet. Hon har fött sju barn men hemma finns nu bara 3 levande barn. De andra hade dött redan vid 1-2 års ålder. Varför, pratade vi inte riktigt om.
När hon fick värkar började hon tillsammans med sin man att gå till fots mot Nkinga. Som tur var fick dom lift de sista två milen från Simbo. Det visade sig att det var tvillingar som ville komma ut.
Hon födde den första som vägde 2,5 kg den andre tog lite tid på sig och tyvärr ”ramlade” en arm ut och man hade nog ej riktigt observerat att det kanske var tvärläge. I alla fall gjorde man ett akut kejsarsnitt när man ej kunde förlösa normala vägen . Den andre vägde 2,3. Alla kejsarsnitt som görs på sjukhuset rapporteras på morgonmötet. Därför kände jag till detta.

Hon berättade när jag kom förbi att maken just lämnat för att gå ända hem för att sälja sina nyskördade jordnötter för att kunna betala operationen och en veckas vård . Den kostar 80 000 TSH.

Personalen sa att hon ej hade några hela, rena skynken med sig att svepa in barnen och sig själv i. Jag förstod att denna familj var i behov av extra hjälp. Snabbt skickade jag bud på maken att ej börja sin vandring hemåt.

Jag hade nämligen bara för någon vecka sedan fått en gåva till sjukhuset på 100 000 TSH av ett gäng från olika Synsam-butiker i Sverige. De reste runt i Tanzania och besökte platser med Bjarne Nordström  och genomfört  har satt upp flera Synsam-butiker i landet . Ögonkliniken på Nkinga har också fått inredning , olika nödvändiga apparater och annan hjälp från detta projekt.
TUSEN TACK till ER som besökte Nkinga lörd 17/4 om ni läser detta (jag har skickat ett mail till en av er).

De ser lite ynkliga ut de små liven , men ser ut att må gott i de filter vi kunde fixa fram.
Mamman, men även pappan, var så glada för denna överraskning att de blev utvalda att få denna hjälp. När stygnen är tagna kommer de att få gå hem.

Maggan
PS: forts. följer

Tandläkarnas mission

Margot och Anders har varit i Nkinga tidigare. De arbetar med tandvård och berättar här om hur det varit att komma tillbaka.

Att få möjlighet att återvända till Nkinga kändes som en ynnest. Inte minst därför att vi den här gången reste tillsammans med våra respektive Lars och Margareta. Vi har heller inte glömt vårt tidigare möte med Maggan och hennes omhändertagande sätt och ledsagning till olika betydelsefulla personer. Detta har gjort att vårt arbete med att ge barn och ungdom en bättre munhälsa känts både inspirerande och meningsfullt. Den här gången hade vi också turen att träffa fler svenskar som är starkt engagerade i inom tandvården Greta och Hans, Siv och Maths.

Sponsrade tandborstar
En stor anledning till att vi återvände till Nkinga vid just den här tidpunkten var att två studenter vid tandhygienistutbildningen vid Karlstads universitet Maria Kneiszl och Kristin Schyberg skulle genomföra sitt examensarbete vid Nkingas tandklinik.

Efter att vi installerat oss på tandkliniken tillsammans med studenterna så började Maria och Kristin att undersöka barn 7-12 år gamla vid English Medium School. Barnens munhygien och kariessituation har bland annat registrerats. En viss oro kunde vi se hos de första barnen som kom till tandkliniken. Viktigt var därför att ägna både tid och kraft för att ge barnen ett gott omhändertagande. Efter några dagar så mötte vi barn som nu istället såg fram emot sitt besök vid tandkliniken. Alla barnen som undersöktes fick också en tandborste och tandkräm med sig hem. Detta var möjligt då vi sponsrats av TePe, Oral B och Zendium. Även barn vid Principal Primary School undersöktes och sammantaget har studenterna undersökt över tvåhundra barn. Resultatet av undersökningen kommer att kunna ge en god bild över barnens munhälsotillstånd och därmed vara vägledande för det fortsatta arbetet med att barn och ungdom i Nkinga skall kunna få en god munhälsa i framtiden.

Munhälsa i skolan
Andra aktiviteter under vårt besök var att informera lärarna vid både English Medium School och sjuksköterskeutbildningen om hur en god munhälsa skall bibehållas. Informationsbroschyren ”Barnens tänder” översatt till swahili delades också ut till nyblivna föräldrar.

En annan viktig aktivitet under detta besök har varit att utveckla och organisera ett förebyggande tandhälsovårdsprogram för barn och ungdomar vid English Medium School i Nkinga. Detta arbete genomförs tillsammans med Paul Mayengo och Elizabeth Mahinya.

Margareta och Lars vad gjorde dom? Jo, först var de naturligtvis ett stort stöd i vårt arbete. Men ganska snart blev Margareta sysselsatt i att städa upp bland böckerna i biblioteket (dammet stod som en rökkvast omkring henne och Siv) för att få bättre ordning och reda. Och fint blev det. Lars stod för den största reparationen av hängrännan till vårt hus med Hans som villig hantlangare. Nu rinner vattnet åt rätt håll.



Sen fick vi uppleva en härlig safaritur som fick avsluta vår Tanzania sejour den här gången. Under safarin i Serengeti, Ngorongoro och Arusha såg vi massor av djur och fick bland annat möta ”The big five”, de fem stora rovdjuren. Mötet med leoparden i Serengeti var något särskilt. Tyvärr så gömde sig Kilimanjaro i ett stort regnmoln. Men Maggan har tröstat oss med att sända några fantastiskt fina bilder på berget. Så det finns många sätt att njuta av moder natur.


Här poserar vi med Ngorongoro kratern i bakgrunden

HIV-mamma fick hjälp

HJÄRTEINNERLIGT TACK till ER ALLA som skickar era bidrag till NKINGAS VÄNNER

På grund av era gåvor kunnde jag hjälpa en kvinna som ej kunde betala sin sjukhusräkning.

Hon står på behandling med antivirala mediciner för sin HIV infektion sedan två år. Eftersom hon tidigare gjort 2 kejsarsnitt pga av för trångt bäcken var det nödvändigt även denna gång göra kejsarsnitt. Barnen hemma är nu 7 och 5 år gamla .

Den lilla nyfödda tösen kommer mamman att endast amma i 6 månader. Man ger barnet antiviral behandling en vecka efter födelsen och därefter med Septrin till 6 månaders ålder. HIV test kollas varje månad , om fortfarande HIV-positiv måste man fortsätta att behandla.

Hon blev så glad när jag talade om att jag hade möjlighet att betala kejsarsnitts operationen och sjukhusvården från Nkingas Vänner. Detta hade oroat henne så mycket eftersom hennes man ej hade kunnat fixa fram de pengarna 97000 TSH = ca 540 SEK som sjukhusvistelsen kostade. Denna familj bor i Nzega distrikt men valde att komma till Nkinga.


På bilden ser ni Anita Mbanga chef på BB som samtalar med mamman.

12 April 2010
Maggan