Nkinga Hospital har vaccinerat barn och blivande mammor i massor med år. I mitten av 1970-talet expanderade denna verksamhet från enbart vaccination vid sjukhuset till mobila besök i omkringliggande byar. Denna verksamhet har fungerat varje vecka i snart 40 år. Man når barn och mammor i hela det omgivande distriktet.
Två gånger i veckan, tisdag och torsdag, reser man ut till byar som kan ligga flera mil från Nkinga. Verksamheten är verkligen välorganiserad. På 4-5 timmar hinner man med att undersöka och vaccinera ca 200 barn och ca 30 gravida kvinnor. Chauffören väger barnen, en undersköterska för in vikten i barnavårdskortet, en sjuksköterska undersöker barnen och vaccinerar. De vaccin som ges är i princip de samma som ges i Sverige. En barnmorska undersöker de gravida kvinnorna.
Vaccination och hälsoinformation har visat sig vara mycket effektiva metoder.
På Nkinga sjukhus är detta mycket tydligt. På barnavdelningen ser man numera inga fall av mässlingen, polio, stelkramp eller difteri. För trettio år sedan såg man varje år utbrott av mässlingsepidemier. Många undernärda barn dog i denna sjukdom, andra fick bestående handicap som blindhet. Numera kan det gå flera år mellan varje mässlingsfall och om något barn med denna infektion skulle dyka upp kommer han eller hon från avlägsna områden som inte nåtts av vaccination.
Sjukdomen polio har utrotats från Östafrika. Underbart att det inte längre förekommer att barn eller ungdomar blir förlamade på grund av polio.
Fall av stelkramp hos antingen nyfödda eller hos äldre barn var förr en inte alldeles ovanlig sjukdom som nästan alltid var dödlig. Nu ser man inte längre dessa tragiska fall.
Det finns andra sjukdomar som minskat påtagligt genom hälsoinformation, bättre levnadsstandard och bättre behandling. Numera har de flesta barn man ser i Nkinga skor på fötterna. Detta har inneburit att hakmask har minskat. Hakmask var förr så vanlig att man uppfattade denna sjukdom som ett normaltillstånd. Barn med hakmask får blodbrist och mår inte bra.
Den förbättrade behandlingen av Bilharzia, som ger skador i urinblåsan, har inneburit att denna sjukdom minskat. På 1970-talet hade nästan alla skolbarn denna masksjukdom. Nu är fynd av hakmask och bilharzia ägg en raritet på sjukhuslaboratoriet på Nkinga hospital.
Under de sista tio åren har man på Nkingas sjukhuslaboratorium noterat att antalet fall med malariaparasiter i blodet minskar. För tio år sedan hittade man malaria i hälften av de provtagna patienterna nu har denna andel sjunkit till 10%. Man ser samma tendens i andra delar av landet. Orsaken till att malaria minskar kan vara att många nu sover under myggnät och att man numera har effektiv behandling. Om parasiten försvinner från de som behandlas, smittas färre myggor och myggorna smittar färre barn.
De flesta länder i Afrika har numera framgångsrika vaccinationsprogram och kan notera en utveckling som liknar den man ser på Nkinga. Personalen på Nkinga har varit uthålliga och arbetat målmedvetet i många årtionden i sitt område med detta förebyggande program. De är verkligen värda all heder och respekt för detta vardagsslit som resulterat i att många barn har förskonats från dödliga infektioner och många barn har sluppit livslånga handicap.
Jönköping 2012-06-10
Bo-Eric Malmvall