Mödravårdsprojektet

 

Säkrare barnafödande i Manonga division, Igunga distrikt 

Gravida kvinnor 2 byutbildare

 

 

 

    
Undervisning

Med stöd från PMU pågår ett projekt som syftar till att minska dödligheten hos födande kvinnor och nyfödda barn.

Statistik från Nkinga sjukhus år 2012 och 2013 visar att behoven är stora. År 2012 dog 22 mödrar och 66 nyfödda barn (antal förlossningar 2503). År 2013 dog 16 mödrar och 34 barn (2577 förlossningar). De flesta dog av orsaker som kunnat förebyggas eller behandlas. Tyvärr dröjer för många allt för länge innan försöka ta sig till sjukhuset. Många barn lämnas moderlösa och män förlorade sina fruar.

Projektet omfattar 22 byar i Manonga området i Igunga distrikt. De har i dag har den högsta mödra-och barnadödligheten i området. Man arbetar brett för att nå de mest utsatta. Följande aktiviteter har genomförts.

För ett år sedan samlade man byledare från 21 av de 22 byarna för en introduktion till projektet. Jag hade själv förmånen att få vara med och gladdes över det stora intresse som deltagarna (de allra flesta mogna män) visade och den glädje man uttryckte över den planerade insatsen.

Nästa aktivitet riktade sig till ”bybarnmorskorna” ( utan medicinsk utbildning) i området. Två från varje by inbjöds till en tredagars kurs där man undervisade om vikten av förebyggande mödravård och tecken på riskgraviditet eller –förlossning.

I Manonga distrikt finns 11 dispensärer (enkla vårdinrättningar) och en hälsocentral där man tar hand om barnaföderskor. Utbildad personal från dessa kliniker, tillsammans 35 personer, inbjöds till en fem dagars utbildning.  Personal från Nkinga och Igunga sjukhus fick samma utbildning.

En insats riktades mot den personal som ansvarar för för tidigt födda och sjuka nyfödda. Fyra sjuksköterskor, tre från Nkinga och en från Igunga, fick under juli månad klinisk undervisning på neonatalavdelningen på KCMC, ett stort undervisningssjukhus i Moshi

 

På Nkinga finns en projektkommitté bestående av 10 personer och en ledningsgrupp på fem personer.  I varje by finns två valda utbildare, en kvinna och en man. Dessa har i uppgift att besöka minst 10 hushåll per månad för att undersöka förhållandena i hemmet och ge undervisning. Uppföljning av deras insatser görs av medlemmarna i projektkommittén.

Problem som man identifierat är:

  • det finns för få kliniker (12 kliniker i 22 byar)
  • männen är inte involverade i beslut som rör barnafödande
  • i byarna hålls få officiella samlingar där man kan diskutera gemensamma problem
  • många har problem med pengar för att bekosta en sjukhusförlossning
  • transportmöjligheter

 

Som medlem i Pingstförsamlingen i Jönköping  (ansökande församling) och barmorska med intresse för ”Safe Motherhood” och med  en bit av hjärtat lämnat kvar på Nkinga, har det varit en stor glädje för mig att se det imponerande arbete som lagts ner på projektet. Ser med stor förväntan fram emot att efter en tid få se resultat i form av kraftigt minskad mödra- och barnadödlighet i Manonga division.

 

Nkinga 140131

Greta Johansson

PS: Pingstförsamlingen i Jönköping  har via PMU Interlife ansökt om detta projekt  från SIDA

Lämna ett svar