Bromsmedicin och spenvarm mjölk


CTC-kliniken.

Vi är två läkarstudenter som under 3 månader har varit på Nkinga för att skriva vårt fördjupningsarbete. Med hjälp av vår handledare i Jönköping, Bo-Eric Malmvall, valde vi att studera HIV-patienters upplevelse av bromsbehandling på Nkinga.

Sedan 2006 har Tanzania ett nationellt program med gratis bromsmedicin till alla HIV-positiva som  är i behov av det. På Nkinga finns en speciell klink (Care and Treatment Clinic) som tar emot patienter två dagar i veckan. Arbetet handlar om att utbilda patienterna, dela ut läkemedel och följa upp behandlingen. De flesta patienterna måste komma till kliniken en gång i månaden för att hämta medicinen. För att behandlingen ska fungera under lång tid är det viktigt att man tar tabletterna punktligt varje dag.

Under vår tid här har vi förutom att sätta oss in i hur arbetet fungerar intervjuat patienter om hur de ser på behandlingen och hur den påverkar dem. Det är glädjande att höra att i princip alla patienter upplever en stor förbättring av sin hälsa efter att ha börjat behandlingen. Innan behandlingsstart är det många som lider av återkommande infektioner, trötthet och har svårt att orka med att arbeta. Även om behandlingen är gratis så tillkommer andra kostnader som i många fall blir problem för patienterna. Särskilt är transportkostnader till sjukhuset varje månad ett generellt problem. Andra svårigheter är stigmatisering från anhöriga eller andra personer i samhället. Negativa konsekvenser av att stödet från andra försvinner blir problem med försörjning och följsamhet till behandling.

Under en intervju berättade en kvinna om ett projekt som hon och några andra HIV-positiva startat i byn, med syfte att stötta varandra. Hon välkomnade oss att hälsa på och vi bestämde oss för att göra det en lördag eftermiddag. Projektet består av 8 personer som tillsammans äger 6 fina mjölkkor, som de gemensamt sköter. Genom försäljning av mjölken får de in lite extra pengar men framförallt uttryckte de styrkan i att göra något tillsammans och stötta varandra.  Vi gick därifrån med en hoppfull känsla över vad människor kan göra
tillsammans och en stor flaska ko-varm mjölk.

Nu är det snart dags för oss att lämna Nkinga, tiden här har varit innehållsrik och givande. Det har varit spännande att se hur sjukvården på landsbygden i Tanzania fungerar och vi har haft förmånen att träffa många härliga människor. Vi åker härifrån med nya kunskaper och erfarenheter i bagaget (förutom många afrikanska tyger).

Anna Johansson
och Ellen Gredegård

Lämna ett svar